23 sep. 2013

Mina 5 bästa julkalendertips

Jag fick förfrågan om jag kunde tipsa om några julkalendrar så jag tänkte tipsa om mina 5 favoriter. Jag planerar att göra en hel lista med alla julkalendrar jag sett och ranka dem men det kommer jag vänta lite med, nu blir det bara mina topp 5.1. HÅKAN BRÅKAN. Min absoluta favoritkalender. Den har allt jag vill ha i en julkalender; humor, bra skådespelare, snö, julmusik och stämning och så passar den för hela familjen.

"Tillvaron för familjen Andersson är inte riktigt som den brukar. Familjens klippa, mamma Karin är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, särskilt inte om man heter Rudolf! För han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet! Och vad gör man när det varit inbrott och till och med kylsåpet är borta? Och vad gör man nu när alla pengar är slut? Hur ska man kunna köpa julklappar? Och när ska mamma komma hem igentligen? Tänk om hon är kidnappad!"2. SUNES JUL. Här är det inte Håkan utan storebrorsan Sune som har huvudrollen. Underbar julkalender och har ungefär samma motivering till denna som till Håkan Bråkan. Egentligen delar de lite på första platsen..

"En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj, är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt.
Vi får bland annat följa med Sunes familj när de ska äta julbord på en restaurang. Ingen har fått äta något på flera år, nästan, för att spara sig. Men pappa Rudolf kan inte låta bli att köra sitt cowboytrick med cigarettändaren och det börjar brinna förstås.
Julen närmar sig och Sunes familj ska julbaka. Pappa Rudolf har lovat att ta hand om knäcken i år. Det slutar med att han får bygga om halva köket! Pappa Rudolf tar även med sig barnen ut för att hugga en julgran. Men det är ju förbjudet! Och precis när de ska binda fast granen på biltaket kommer skogsvaktmästaren. Måste de fira jul i fängelse nu?"3. GUBBEN PETTSON - TOMTEMASKINEN. Den här kalendern är en av de mysigaste. Sån mysig stämning, fin underhållning och snö, och Findus är bara för härlig.

"Julstöket pågår som bäst hos den egensinnige gubben Pettson och hans busiga katt Findus. Pepparkakor ska bakas, gran ska huggas, julklappar ska tillverkas och julstädningen ska klaras av. men kan det bli någon jul om man inte är säker på om tomten ska komma?
Findus är mycket bekymrad tills Pettson dyrt och heligt lovar honom att de verkligen ska få besök av tomten på julafton. Då blir det istället Pettson som får bekymmer. Findus är inte den typen av katt man kan göra besviken ostraffat. Har man lovat att tomten ska komma, får man se till att det blir så. Även om det innebär att man i hemlighet får uppfinna och bygga en alldeles egen tomtemaskin."4. TJUVARNAS JUL. Det bästa med den här julkalendern är den mysiga miljön som den utspelar sig i. Älskar att den utspelar sig på 1800-talet och inte 2000-talet. Bra, välkända skådespelare, snö och härlig underhållning.

"Tjuvarnas jul utspelar sig i under en kylslagen decembermånad i slutet av 1800-talet. Madame Bofvén leder en ökänd tjuvliga som i folkmun kallas för Klappsnapparna eftersom julen är deras högsäsong och julklapparna deras byte. Tjuvligan är nu i full gång med sina förberedelser, kofötter ska putsas, dyrkar plockas fram och tjuvnästet pyntas med falska sedlar. Bland tjuvarna finns Bongo, Skuggan, Trollet och så Kurre förstås. Kurre är stans klantigaste ficktjuv och uppväxt i ligan, som blivit hans familj. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie."5. NÄR KARUSELLERNA SOVER. Jag har alltid haft ett vagt barndomsminne av en julkalender som hade en kanin och en jättestor toalett och för några år sedan fick jag svar på vilken det var. Jag tycker jätte mycket om När karusellerna sover, mycket pga all sång och musik, tycker att den är superhärlig. Sen så har den ett jättemysigt julaftonsavsnitt också.

"En alldeles vanlig dag hittar Jack en hemlig ingång till ett vinterstängt Liseberg. Inne i parken möter han målaren Manfred som presenterar honom för en rad figurer som i hemlighet bor i parken på vintern. Tillsammans med Tomtegubben, Trollkarlen, Kaninen och många andra får Jack och hans kompis Helena vara med om fantastiska fester och äventyr."


Vilket är ditt bästa kalendertips?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar