28 sep. 2014

Just nu hemma hos mig


Julmys med tända ljus.
Bilderna talar för sig själv. Ikväll myser jag med en gammal julkalender, julmust, tända pepparkaksljus och lite handarbete. Perfekt laddning inför en ny skolvecka.

En mustig lördag


Årets första julmust!
Jag trodde då aldrig att jag skulle bli såhär tidig med att hitta julmust i min lokala Icabutik, ännu mindre trodde jag att jag skulle dricka must redan i september. Men för en gångs skull så var Ica tidiga med något juligt och jag kunde bara inte lämna butiken utan min favoritmust. Så igår dracks årets första julmust till lördagsmyset, och det var underbart gott!

Jag köpte även en rosa plastkasse för att stödja Rosa Bandet. Viktigt att hjälpa till, om man kan.

Vad tycker du? För tidigt för julmust?
27 sep. 2014

Värmländska julmarknader

Bilder: Svenska Slottsmässor
Jul på Mårbacka. 30 okt.-2 nov.
En julmarknad som jag gärna skulle vilja besöka i år är den supermysiga marknaden på Mårbacka Minnesgård. Jag vara där för första och hittills enda gången 2012 och trots bristen på snö var det ändå bland det mest stämningsfulla jag någonsin har upplevt.

"På Mårbacka Minnesgård, så genomsyrad av modern svensk historia, hålls en av landets mest uppskattade julmässor. När du går omkring i de historiska omgivningarna är det lätt att känna Selma Lagerlöfs närvaro.

 Julmässan hålls i ekonomibyggnaderna kring herrgården. Här gör hantverkarna allt för att med sina verk föra traditionerna vidare. Skaparglädje och kvalitet är ledorden och varorna är handgjorda helt enligt de gamla traditionerna. 

 På julmässan finns också en stor matbod, fylld av alla sorters julmat. För den som själv vill prova på julens traditionella familjeaktiviteter gör vi polkagrisar. Det är roligt och lärorikt och uppskattas av såväl stor som liten." -Svenska SlottsmässorBild: Gammelvala.se
Julmarknad på Brunskogs Hembygdsgård. 22-23 november.
Jag har ingenting att säga om denna marknad då jag aldrig har varit där men den ligger inte så långt bort så den står nu med på listan över julmarknader jag kan tänka mig att besöka i år. Det ser ut att vara ett fint område.

"Traditionell julmarknad på Brunskogs Hembygdsgård med utställare och marknadsbodar både inom- och utomhus. Vävstugan har lotteri och försäljning. Bakning i Där Öste. Kaffeservering i Storstugan och Drängstugan. Julbuffé på restaurangen." Läs mer: Gammelvala.seBilder: Karlstad.se + Google
Julmarknad på Alsters herrgård. 29-30 november.
Utav någon konstig anledning så har jag aldrig besökt julmarknaden på Alsters herrgård, trots att den ligger så nära. Men i år finns det stor chans att det blir ändring på det. Alsters herrgård är ett mycket fint ställe så jag kan tänka mig att marknaden är fin den också.

"Första advent bjuder vi in besökare till Alsters herrgårds populära julmarknad. Mysig stämning, genuint värmländskt hantverk, närproducerad mat och evenemang får hela herrgården att sjuda av liv.

Julmarknaden är en traditionell marknad med enbart värmländska produkter av hög kvalitet. Här presenteras närproducerad mat, slöjd och hantverk samt evenemang för både stora och små som ponnyridning, körsång, julpyssel och fiskdammar. Julmarknaden ska också visa på den slöjd- och hantverksskicklighet som finns i värmland och försöka demonstrera olika, framförallt äldre, slöjd- och hantverkstekniker för besökaren." -Karlstad.se

Planerar du att besöka några julmarknader i år?
26 sep. 2014

Julen på IKEA 2014

Bilder: IKEA's pressrum
Bling-bling eller rött och traditionellt.
IKEA har som vanligt flera alternativ. Jag måste medge att jag först var lite skeptisk när jag fick se pressbilderna, detta kändes inte vara något för mig, men efter lite övervägande och lek med tanken har jag nu ändrat mig. Jag gillar den traditionella julen med rött och vitt och inslag av guld och silver så jag kan tänka mig att kombinera flera ting ur IKEA's julsortiment. Jag gillar även att göra pynt själv och det inspirerar IKEA till i år.

Jag avslutar med några favoritting. Snöbollsljusen var bara för söta och är ett måste att få med hem under årliga julshoppingen som inte alls är långt borta nu. I oktober släpps julsakerna. Jag längtar efter fler produktbilder, då kommer jag berätta mer om vad jag planerar att kika på och eventuellt köpa.

Vad tycker du om IKEA's jul?
24 sep. 2014

Tre månader till julafton


24 september = premiär för höstkängor.
Med endast tre månader kvar till julafton fick det idag bli premiär för mina nya fodrade höstskor. Temperaturen har legat runt 10 grader under största delen av för- och eftermiddagen och varmare kläder börjar bli allt mer behövligt. Igår fick till och med vantarna göra premiär. Halsduk har jag använt av och till i några veckor. Mössa har jag haft en gång, eller kanske två... Men visst är det härligt med höstkyla. Hoppas inte temperaturen sjunker alldeles för fort bara, det är jag inte redo för ännu!


Och så idag, med endast tre förväntansfulla månader kvar till årets härligaste dag trillade denna fina tomteparad ner i brevlådan. Den har jag fyndat på FB. Jag älskar julpynt i lite gammaldags stuk. Denna ska få stå i mitt fönster till jul, eller där den nu passar bäst. Visst är den fin!

Nej nu måste jag ta på mig mer kläder tror jag, eller en filt, det är lite kyligt här hemma.
Tända ljus ska jag nog göra!
22 sep. 2014

Såhär väljer jag


20 snabba:

Knäck - Kola
Chokladtryffel - Ischoklad
Aladdin - Paradis
Pepparkakor - Lussebullar
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Julskinka - Köttbullar
Prinskorv - Julkorv
Lax - Sill
Julmust - Glögg
Te - Varm choklad
Släkten - Familjen
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige 
Ge - Få
Plastgran - Äkta gran
Håll huvet kallt - Hotell Gyllene Knorren
Kurt Olssons jul - Sunes jul
Papperskalender - Chokladkalender
Stilla natt - Jul, jul, strålande jul
Rudolf med röda mulen - Bjällerklang

Hur väljer du?
19 sep. 2014

Barna Hedenhös uppfinner julen - Bokad

Bild: CDON
Julkalendern är bokad.
Ingen har väl redan glömt bort 2013 års julkalender Barna Hedenhös uppfinner julen? Nej, det är väl knappast möjligt. Även om den inte innehöll så jättemycket jul eftersom att julen inte var uppfunnen ännu så var den ändå underhållande och välgjord. Den 5 november kommer kalendern i alla fall ut på DVD och jag som gillade denna väldigt mycket har precis bokat mitt exemplar hos CDON. Det är alltid lika roligt att samla på sig kalenderfavoriterna, synd bara att jag måste vänta så länge...

Gillade du förra årets julkalender?
Ska du skaffa den på DVD?
16 sep. 2014

När jullängtan slår till


Doftljus & julmagasin.
Jag har dammat av min röda ljuslykta, plockat fram mina doftljus med äpple och kanel samt letat fram Allers Julmagasin från 2013. Så kan det gå när jullängtan slår till. Jag trodde att jag hade Allers från 2012 också men jag kan inte hitta den. Det skulle vara väldigt konstigt om jag hade slängt bort den... Men men, jag är glad att jag hittade en i alla fall.

På tal om Allers så är det snart dags för årets julmagasin att komma ut. Den 7 oktober närmare bestämt, om tre veckor. Yey! Det ser jag framemot kan jag säga.


Nu funderar jag på att spela lite The Sims 3. Jag tänkte hålla en fotosession med mina två modeller. En session med jultema. hoho. Och såklart lukta på de brinnande doftljusen under tiden!

Ser ni framemot Allers Julmagasin 2014?

Dumle Gingerbread


Dumle Xmas Edition.
Dumle's godingar med pepparkakssmak kommer tillbaka i oktober! Jag vill ha!!
Vad tycker ni om Dumle Gingerbread?
15 sep. 2014

Ett hundra dagar kvar


Ett hundra dagar.
Idag mina vänner är det 100 dagar kvar till julafton. Det låter egentligen mycket men vi har nog alla erfarenhet av hur otroligt snabbt tiden faktiskt går. Jag kommer snart börja med mitt julfilmstittande så jag hinner se alla filmer jag vill hinna se innan julen är över. Även i år har jag gjort en lista på de filmer och kalendrar som jag vill se på. Ser framemot att börja beta av den.

Snart är det dags att börja spana efter julklappar också. Jag tänker vara ute i god tid i år och sprida mina utgifter lite och inte handla allt på en gång. Jag och min syster har planer på att ge varandra en varsin adventskalender i år. Ett paket varje advent + julafton. Så det ska jag börja klura lite på. Jag vill få till personliga och användbara gåvor, något hon skulle uppskatta. hmm...

Just det, idag åt jag årets första clementin, en sur jäkel. Jag äter inte clementiner så ofta utan bara på hösten och vintern när de finns som mest i butiken. De gula med tunnare skal, Satsuma, ska det vara.

Vad tycks om bytet av headerbild förresten?
Bättre? Sämre? Finare? Fulare?
14 sep. 2014

Julkalendertest

Testa dina julkalenderkunskaper.
Gå in HÄR och ta reda på vad du kan om SVT's julkalendrar.
Mitt resultat blev 25 av 28, ganska stolt :) Berätta gärna vad du fick.

13 sep. 2014

Johanna's jullista


Jullista #5
Årets femte jullista för min del kommer från Johannas julblogg.

Dekorerar du utsidan på ditt hus till jul? Hur?
Jag brukar ha några ljusslingor bara, inget större eller märkvärdigare än så.

Tycker du om att sjunga julsånger?
Ja, jag älskar att sjunga julsånger!

Hur länge är du ledig runt jul? (Om du är det)
Jag studerar och har jullov ca tre veckor, 19/12-12/1.

Vad tycker du sämst om med julen?
Inget tror jag. Jag lagar inte en massa mat och handlar inte julklappar åt alla jag känner så jag brukar inte ha det så jobbigt, men det kanske kommer om några år :) Annars ogillar jag skarpt när det är bar mark på julafton.

Har ni någon julfest på ditt jobb/din skola?
Ja, jag har hört att det brukar vara någon slags julfest men eftersom att detta är min första termin i skolan så har jag inte varit med på någon fest ännu.

Vad är den största förändringen i ditt liv sen förra julen?
Jag har skaffat mig något att ägna mig åt om dagarna (skolan). Sixten finns inte längre hos mig. Och så finns det en chans att jag har en egen lägenhet till jul. Vi ska flytta så fort vi har fått lite ordning på källaren.

Vilken julsång tycker du minst om?
De flesta julsånger som endast handlar om Gud och Jesus, med några undantag. För mig handlar julen om något helt annat.

Vad var den bästa julklappen du fick när du var barn?
Jag fick många fina julklappar som glädje mig mycket när jag var barn men bara för att nämna något så minns jag väldigt väl när jag fick en stor gossetiger som jag pekat ut för pappa i affären. Den låg under granen några veckor senare. Jag minns inte vilket år det var men jag har haft den i min säng sedan dess.

Vilken jul är den första du kommer ihåg? Hur gammal var du och vad kommer du ihåg?
Alltså, jag är jättedålig på att komma ihåg år när det gäller mina barndomsminnen. Mitt minne är inte ett välsorterat arkiv tyvärr. Jag har såklart julminnen men jag kan inte specificera dem...

Om du hade kunnat hälsa på Jesusbarnet samtidigt som de vise männen, vad hade du tagit med dig för gåva då?
Blöjor kanske, hoho. Hade de sånt då?

Hur många julklappar brukar du få?
Oj, ingen aning... Skulle gissa på att genomsnittet ligger runt 10-11.

Vad gör du vanligtvis kvällen före julafton?
Vi har inga traditioner för dan före dopparedan utan vi gör det vi känner för. Bak eller bingo har det blivit de senaste åren.

Vilken är den bästa stunden på julafton?
När vi ska hugga in på den goda maten. Eller kanske när vi ska se på Kalle. Fast julklappsutdelningen är ju alltid väldigt spännande. Jag tror att jag gillar de flesta stunderna på julafton faktiskt.

Vad gör du vanligtvis på Juldagen?
Äter rester eller träffar släktingar som jag inte träffade på julafton eller dagarna innan.

Vad gör du vanligtvis på Annandag jul?
Samma som ovan.

Hur känner du dig när julen är över?
Om julen blev lyckad, rolig och stämningsfull så känner jag mig nog nöjd.
12 sep. 2014

Mina första Yankee Candle's


Juldofterna sprider sig i mitt hem. 
Jag har köpt mig några juldoftande Yankee Candle-ljus på FB. Jag är riktigt nöjd över mina doftval måste jag säga. Doften av granbarr slog mig direkt när jag började riva upp paketet och jag behöver nu inte sakna granlukten om vi kör med plastgran i år som vanligt. Annars så är det pepparkaksljuset som dominerar. Det är den första lukten jag känner när jag kommer hem efter några timmar i skolan. Underbart. Jag älskar doften av pepparkakor och värdesätter ljus med denna doft väldigt högt. Jag hade velat ha fler av detta ljus...

Idag har även min tomteluva blivit klar. Min syster har stickat den åt mig. Nåväl, några varv har jag faktiskt gjort själv men syrran har en bättre teknik och blir klar på nolltid, så hon har fått göra mest. Nu ska jag bara köpa mer vitt garn och göra en boll sedan är den klar och bild kommer såklart då.

Har ni testat något av ljusen? Tycks?
9 sep. 2014

Blossa 14: Lavande


"Blossas årgångsglögg har blivit en populär jultradition, och i år hämtar Blossa sin smakinspiration från Frankrike. Lavendel från södra Frankrike har blandats med noga utvalda vita viner samt Blossas traditionella glöggkryddor. Resultatet är en välbalanserad starkvinsglögg skapad i symbios med sol, värme och violetta dalgångar." -Blossa

Går att beställa från och med den 1 oktober.

Årets glöggnyheter från Saturnus

Bild: Saturnus pressrum
Lusse & pepparkaka!
Saturnus glöggnyheter för 2014 är Lusseglögg och Pepparkaksglögg och som är ett samarbete med Kockens kryddor och Nyåkers pepparkakor, och kombinerar 100-årig tradition med nytänkande smakkombinationer. 

"Saturnus gyllene Lusseglögg är kryddad med världens dyraste krydda, levererad av skånska Kockens. Den har en tydlig och mycket fräsch saffranssmak, balanserad med traditionella glöggkryddor.

Pepparkaksglöggen är fyllig och mustig. Här kompletteras de klassiska julkryddorna kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och pomerans, med smaken av pepparkakor från Nyåkers pepparkaksbageri i Västerbotten."

"Lusseglögg går lika bra att servera som en kall cocktail med krossad is och en skiva apelsin. Men Pepparkaks­glöggen ska serveras varm. Gärna med skållad mandel och salta tilltugg," tipsar Louise Ahlander, produktchef på Saturnus.

Jag har ännu inte riktigt lärt mig att tycka om glögg, fast jag jobbar på det, men om jag skulle testa någon av dessa så skulle jag vilja smaka på Pepparkaksglöggen. Jag gillar det mesta som smakar eller luktar pepparkaka så denna skulle kanske vara något för mig...

Glöggarna finns i butik från och med vecka 44.
8 sep. 2014

Julinspiration

Inspiration | Bilder: Pinterest

Jag fick en sådan lust att bläddra bland julbilder på Pinterest och låta mig inspireras en aning.
Som jag längtar efter julmys nu! Ja, kolla själva så förstår ni...
3 sep. 2014

Drömservisen

Bilder: Fyrklövern's hemsida
Arne & Carlos Jul.
Något som jag gärna skulle vilja duka bordet med till jul är Arne & Carlos fina julservis från Fyrklövern. Jag är förälskad, kolla bara på bilderna! Detta kanske skulle vara något att börja samla på, servisen kostar ju en del så det kommer ta ett tag att få ihop tillräckligt för att bjuda på julmiddag men med en tallrik då och då så kommer det gå undan. Jag kanske ska skriva upp det på önskelistan också...

Ännu en härlig lista


Jullista #4
Det är endast september men jag har redan hunnit besvara tre jullistor och här kommer den fjärde som är från Helene.

1. När är det ok att börja adventspynta respektive julpynta enligt dig.
Fredagen eller lördagen innan första advent brukar jag plocka fram det mesta av pyntet, men granen får såklart vänta lite och ibland även en del tomtar.

 2. Var förvarar du dina julsaker?
Det mesta får jag ner i en stor plastlåda som nu står i garderoben, lite har jag även på en hylla i mitt rum. Gardiner och dukar ligger bland alla andra textilier.

3. Hur mycket julsaker har du?
Ganska lagom mycket tror jag, faktiskt.

4. Lagar du ditt eget julgodis och i så fall vadå?
En del lagar jag själv så som knäck, ischoklad (med diverse smaker) och chokladtryffel. I år ska jag nog testa fudge och kola också.

5. När börjar du känna att det är jul?
I november när butikerna har fått fram sitt julsortiment.

6. Till vem köper du julklappar?
Mina föräldrar och syskon.

7. Har du börjat klura på årets önskelista?
Ja, jag har fått ihop en liten lista...

8. Vilka är dina tre bästa jullåtar?
1. I Saw Three Ships
2. Sleigh Ride
3. Mössens julafton

9. Vad ser du allra mest fram mot denna julen?
Mys, värme, dofter och godsaker.

10 . Tio snabba:
Kungsgran eller vanlig gran. Kungsgran
Rödvinsglögg eller vitvinsglögg. Vitvinsglögg
Lutfisk eller risgrynsgröt. Risgrynsgröt
Skickar du riktiga julkort eller e-mailjulkort. Riktiga julkort
Kalle Anka eller Karl-Bertil. Kalle Anka, men gärna båda
Julklapp på morgonen eller bara julklappar vid julklappsutdelningen. Vid julklappsutdelningen
Julklappar direkt efter Kalle eller senare på kvällen. Efter Kalle
Senapssill eller löksill. Ingen sill för min del
Christer Sjögren eller Chris Rea. Chris Rea
Tomten är Far till alla barnen eller Love Actually. Tomten är far till alla barnen
1 sep. 2014

Första september


Första höstmånaden.
Jag har hållit tillbaka ganska mycket de senaste veckorna när det kommer till att julblogga, dels för att jag har varit sjuk och inte orkat men också för att jag har känt mig osäker på hur mycket jul jag egentligen vill dela med mig av redan i augusti, för jag vill ju inte leverera allt på en gång och inte ha något kvar när julen verkligen kommer. Men samtidigt så borde jag ju veta att det kommer mera näst hela tiden, detta är ju trots allt mitt tredje år som julbloggare. Så jag släpper på spärren nu.

Nu är augustimånad slut och sommaren är över. September är här och hösten börjar titta fram. Vädret är svalare, speciellt på kvällen, och löven börjar skifta färg. Jag har redan haft behovet att använda höstjackan och snart behövs säkert mössan, halsduken och vantarna också. Jag har även köpt mig ett par nya fodrade höstkängor men de får jag nog vänta lite med att använda.

Om en månad borde vi kunna börja se lite jul i butikerna. Förra året gjorde jag min första julshopping på IKEA redan den 4 oktober, en liten sådan dock, och åt även årets första pepparkaka samt drack årets första julmust dagen därpå. Den 3 oktober gjorde jag även årets första julmustupptäckt på Ica.
Inom två månader kommer alla butiker ha jul, garanterat.
Och snart är det dags för årets Blossa också!

Visst är det härliga höstmånader vi har framför oss!