30 sep. 2015

Johannas jul på Instagram


Efter ett flertal förfrågningar och hänvisningar till mitt ordinarie Instagram-konto så har jag nu bestämt mig för att skapa ett eget konto för julbloggen, trots allt. Jag tyckte inte att det behövdes tidigare men så tog jag mig en lång funderare på saken igår kväll och kom fram till att det skulle vara riktigt roligt att ha ett ställe där jag kan ladda upp mindre och spontana julrelaterade saker och händelser när jag är i farten. På bloggen ska det fotograferas, redigeras och byggas intressanta texter, på Instagram kan jag vara lite mer enkel, kortfattad och spontan. Sedan så är mitt ordinarie konto (@johannaewaberglund) inte lika inriktat på vardag längre utan nästan bara på foto så det känns inte så passande att uppdatera om julen där.

Du hittar mig alltså från och med idag på Instagram @johannasjul :)
26 sep. 2015

Mina fem bästa julkalendertips1. Håkan Bråkan (2003)

Min favoritjulkalender. Den har allt jag vill ha i en julkalender; humor, bra skådespelare, snö, julmusik och julstämning. Och så passar den bra för hela familjen. Jag tror att jag hade en perfekt ålder inne (10 år) för att uppskatta Håkan Bråkan när den visades på TV, och upplevelsen från då sitter liksom kvar. Och därför kan jag i dag, i vuxen ålder, nog uppskatta den lättare än de som var vuxna då, och bara såg den som en misslyckad uppföljare till Sunes jul.
Tillvaron för familjen Andersson är inte riktigt som den brukar. Familjens klippa, mamma Karin är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, särskilt inte om man heter Rudolf! För han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet! Och vad gör man när det varit inbrott och till och med kylskåpet är borta? Och vad gör man nu när alla pengar är slut? Hur ska man kunna köpa julklappar? Och när ska mamma komma hem egentligen? Tänk om hon är kidnappad!
2. Sunes Jul (1991)

Här är det inte Håkan utan storebrorsan Sune som har huvudrollen. En underbar julkalender och jag har ungefär samma motivering till denna som till Håkan Bråkan (förutom det där med åldern, jag var ju inte ens född 1991). Egentligen delar de lite på första platsen. Väldigt rolig och mysig.
En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj, är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt. Vi får bland annat följa med Sunes familj när de ska äta julbord på en restaurang. Ingen har fått äta något på flera år, nästan, för att spara sig. Men pappa Rudolf kan inte låta bli att köra sitt cowboytrick med cigarettändaren och det börjar brinna förstås. Julen närmar sig och Sunes familj ska julbaka. Pappa Rudolf har lovat att ta hand om knäcken i år. Det slutar med att han får bygga om halva köket! Pappa Rudolf tar även med sig barnen ut för att hugga en julgran. Men det är ju förbjudet! Och precis när de ska binda fast granen på biltaket kommer skogsvaktmästaren. Måste de fira jul i fängelse nu?
3. Gubben Pettson - Tomtemaskinen (1993)

Med julpynt, julbak, julstök och snö blir den här julkalendern är en av de absolut mysigaste. En sådan lugn och mysig stämning genom hela serien. Och Findus är ju bara för härlig!
Julstöket pågår som bäst hos den egensinnige gubben Pettson och hans busiga katt Findus. Pepparkakor ska bakas, gran ska huggas, julklappar ska tillverkas och julstädningen ska klaras av. men kan det bli någon jul om man inte är säker på om tomten ska komma? Findus är mycket bekymrad tills Pettson dyrt och heligt lovar honom att de verkligen ska få besök av tomten på julafton. Då blir det istället Pettson som får bekymmer. Findus är inte den typen av katt man kan göra besviken ostraffat. Har man lovat att tomten ska komma, får man se till att det blir så. Även om det innebär att man i hemlighet får uppfinna och bygga en alldeles egen tomtemaskin.
4. Tjuvarnas Jul (2011)

Det bästa med den här julkalendern är de fina miljöerna som den utspelar sig i. Jag älskar att den utspelar sig på 1800-talet och inte i modern tid. Bra skådespelare, snö och trevlig underhållning.
Tjuvarnas jul utspelar sig i under en kylslagen decembermånad i slutet av 1800-talet. Madame Bofvén leder en ökänd tjuvliga som i folkmun kallas för Klappsnapparna eftersom julen är deras högsäsong och julklapparna deras byte. Tjuvligan är nu i full gång med sina förberedelser, kofötter ska putsas, dyrkar plockas fram och tjuvnästet pyntas med falska sedlar. Bland tjuvarna finns Bongo, Skuggan, Trollet och så Kurre förstås. Kurre är stans klantigaste ficktjuv och uppväxt i ligan, som blivit hans familj. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.
5. Julens Hjältar (1999)

En julkalender med julstämning genom alla 24 avsnitten. Jag älskar hur de ständigt sjunger och försöker känna julstämning där nere i soprummet. Och garntomtarna är så söta. Julaftonsavsnittet är höjdpunkten, helt underbart!
Det lackas mot jul. Förberedelserna är i full gång hos den julälskande familjen och julgransprydnaderna i sin låda plockas ner från vinden. Genom en olyckshändelse trillar Julsakslådan ut genom fönstret och hamnar i soprummet där många faror hotar.
Den största faran av dem alla är Stora Tuggen - sopbilen som kan innebära slutet för julsakerna... I röran i soprummet finns också en annorlunda figur, som kallar sig för Julhund. Är han verkligen en Julhund? Tillsammans beslutar de sig för att till varje pris ta sig tillbaka till lägenheten igen. Men hur ska det gå till?


Summering:

Vad har då alla dessa julkalendrar gemensamt som gör de så himla bra? Jo, följande: 
Snö & julpynt. Det är till stor del tydligt att kalendrarna utspelar sig på vintern och under juletid.
Julstämning för hela familjen. Jag anser att samtliga av dessa kalendrar passar utmärkt att avnjutas av hela familjen, vuxna som barn.
Julmusik. Antingen så är det en radio som spelar eller någon som sjunger.
Bra skådespelare. Rollerna görs bra och trovärdiga av både stora och små.


Vilket är ditt bästa julkalendertips?
25 sep. 2015

Årets första... julmust!


Titta vad jag har hittat! Tidigare idag såg jag på Ica Supermarket Skoghall:s Facebooksida att de hade tagit fram julmusten i butiken. Min redan ganska bra-iga dag blev genast ännu bättre! Jag planerade redan att cykla ner till affären för att hämta ut ett paket men nu gick det helt plötsligt ovanligt snabbt att komma iväg. Jag brukar undvika Ica på fredagseftermiddagarna men idag trotsade jag människorna för julmust har jag velat ha hela veckan.

Doften, första klunken - vilken känsla!

Jag slog mitt egna rekord förra året med att dricka julmust redan den 28 september, och i år slog jag rekord igen. Men efter denna flaska dröjer det nog ett tag innan jag dricker någon mer must - några veckor i alla fall. Jag dricker egentligen inte läsk men julmust måste jag ha till jul!

Har du fått tag på något must ännu? Dricker du direkt eller vill du vänta?
24 sep. 2015

Med två och tre månader kvar


Ytterligare en månad har snart passerat och endast tre månader återstår till julafton. Oktober är snart här vilket oftast innebär att julmust (om man inte har haft turen att hitta den tidigare), jultidningar och andra julsaker börjar titta fram i butikerna. Som jag längtar efter Allers julmagasin och efter att få dricka årets första julmust! Och om två månader är det dags att börja göra julfint här hemma!!


Några julklappar som jag har klickat hem på nätet har anlänt så nu är jag igång med den biten också. Jag funderar av och till på om jag ska slå in dem nu eller vänta tills jag har fått ihop en hög, men jag tror jag väntar ett tag till i alla fall. Jag är även sugen på att börja med lite julpyssel så det ska jag nog göra snart :)
22 sep. 2015

Ännu en lista


Jag kände för att besvara ytterligare en jullista, en mulen och regnig dag som denna.

Vad måste finnas på julbordet? Du måste inte äta det.
Julskinkan.

Bästa julkalendern?
Håkan Bråkan.

Vad tror du om årets julkalender?
Jag ser fram emot julkalendern, tror att den kan bli riktigt bra och lärorik.

Bästa glöggen och vad har du i ditt glögglas?
Mitt glögglas brukar förbli tomt...

När julpyntar du? Och åker allt fram?
Dagarna innan första advent. Allt åker fram förutom julgranen.

Hur många lådor julpynt har du?
Tre + en för granen.

Hur vill du INTE fira jul?
Utomlands, utan familjen eller på jobbet.

Är de någon du saknar på julafton?
Förra året saknade jag Sixten (min kanin) något enormt ♥


Denna lista hittade jag hos Sabina som i sin tur hittat den hos Bittes jul.
17 sep. 2015

Kommande filmreleaser


Förra årets julkalender Piratskattens hemlighet, minns du den? Den kommer ut på DVD i oktober. Jag vet att många var skeptiska till denna, så även jag, och alla kanske inte följde hela, det gjorde dock jag, men det finns säkert någon som uppskattade den. Jag uppskattade den. Den är ingen favorit och saknaden av snö, vinter och julkänsla var stor när jag såg på den men den funkar. Jag samlar ju på julkalendrar på DVD, sådana som jag gillar, men har inte bestämt mig ännu om denna ska få göra samlingen sällskap eller ej...
Preliminärt releasedatum: 5 oktober på CDON.

Den 7 december har Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter sitt preliminära releasedatum på CDON. Var det någon som såg på den på bio förra året? Inte jag. Min syster har väntat spänt och länge på denna DVD så hon lär nog bli glad att få höra att den är på gång nu, äntligen :)

Ser du fram emot någon av dessa releaser?

Satsumas och pepparkakorIdag är det återigen ett regnväder utanför fönstret. Men vad passar då bättre än ett litet juligt tilltugg vid förmiddagens dagliga julbloggsläsning. Jag fann ju Satsumas på Pekås igår! Jag har även pepparkakor hemma som jag spontanköpte och tänkte trösta mig med när jag var sjuk för någon vecka sedan. Dock kände jag ingen smak på grund av förkylningen så jag räknar dagens pepparkaka som årets första. En jultallrik till det så var dagen perfekt :)

Årets första Satsumas och pepparkakor! Så gott!
16 sep. 2015

Juleskum 2015 - Clementin


I vanlig ordning släpper Cloetta en ny julsmak på deras underbara Juleskum och i år får den smaken av clementiner. En överraskande men rolig smak som jag faktiskt tror kan smaka ganska bra.
Vad tror du?

Det verkar som att vi kommer kunna smaka på Juleskum Clementin i början av oktober.
15 sep. 2015

Ett hundra dagar


Ett hundra dagar, det är vad som återstår. 100 dagar kvar till julafton, om man räknar i hela dagar, det visar nedräknaren på mobiltelefonen idag. 75 dagar till första advent. Det är nära nu. Om ca 70 dagar är det dags att göra julfint här hemma och om lite mer än två veckor anländer oktobermånad och det blir dags för mig att börja beta av min julfilmslista och hög tid att börja fokusera på julklappar!

Idag är hösten här på riktigt. Det är mörkt och mulet, regnar och blåser, och jag som hade tänkte gå ut med kameran och leta hösttecken. Men det får väl bli i morgon :)

Förresten så drömde jag om något med snö i natt, men mer än så kommer jag inte ihåg... ho-ho.
13 sep. 2015

Sabinas jullista


En perfekt julig dag
äter jag: risgrynsgröt med kanel till frukost, eller vörtbröd med julskinka.
dricker jag: julmust.
lyssnar jag på: Amy Diamonds mysiga julalbum.
tittar jag på: Nu är det jul igen.
känner jag doften av: pepparkakor eller ljuset Christmas Memories från Yankee Candle.
är jag med: min familj.
bakar/lagar jag: knäck eller tryfflar.

Dagen innan julafton ser ut så här:
De senaste åren har det blivit uppesittarkväll med Bingolotto och något gott att äta och dricka.

På julaftonskväll brukar jag:
Kolla på Karl-Bertil Johnsson och Svensson Svensson, umgås med familjen, "leka" med julklapparna, kanske spela något spel och bara mysa.

På juldagen känner jag:
Det är väldigt blandade känslor. Jag brukar lite bittert känna "att nu är julen över" samtidigt som jag känner mig nöjd för att det blev en bra, mysig och trevlig julafton och julsäsong.

Listan kommer från Santababy.
11 sep. 2015

Grötfrukost


Okej, risgrynsgröt är egentligen något som jag kan äta till frukost året om men det blir något speciellt när man inte har ätit det på hela våren och sommaren. Gröt med kanel i en tomteskål (tomtemotivet är i botten) - en perfekt höstfrukost och den ultimata julfrukosten.

Vad brukar du äta till frukost i juletid?
10 sep. 2015

Blossa 15: Earl Grey


"Blossas årgångsglögg har blivit en populär jultradition och i år hämtar Blossa sin smakinspiration från England. Te av sorten Earl Grey med bergamott från London har blandats med tre noga utvalda viner, Blossas traditionella glöggkryddor, apelsin och pomerans. Blossa 15 har en framträdande doft av citrus, te och glöggkryddor. Smaken är söt och frisk med glöggtoner som dröjer sig kvar i munnen för att avslutas med en klar citrus- och tesmak." -Blossa

Jag dricker inte så mycket glögg, speciellt inte med alkohol, men denna stora traditionella nyhet måste jag såklart skriva om. Och flaskan är så fin!!

Det ska vara fritt fram att beställa årets Blossa från Systembolaget från och med redan idag!
9 sep. 2015

Min julbok - Boken om min jul


Förra julen började jag skriva listor för det mesta inom julens förberedelser och händelser. (Innan hade jag bara några få listor på datorn och i kalendern). Då brydde jag mig inte om att leta upp någon snygg bok eller så utan nöjde mig med att skriva mina listor i ett helt vanligt kollegieblock. Dessa listor skrevs på hålat papper så i år kom jag på idén att flytta över dem till en pärm istället, det är både snyggare och smidigare. Jag spontanköpte en pärm med röd rygg på Ica för ca 30 kr, dekorerade den lite enkelt med kvarblivna designark från Panduro och flyttade över mina listor. Där hade jag skapat mig en julbok.


Inför årets planering var jag lite sugen på att skriva ut egendesignade listor att fylla i, istället för tomma randiga papper. Detta resulterade i listorna ovan. Jag älskar dem! Och eftersom att det snart är jul och jag känner mig lite extra snäll så har jag gjort dessa tillgängliga för nedladdning så att även du kan ha användning av dem. Listorna ligger paketerade i en ZIP-fil och finns i formaten .jpeg och .png. Ladda ner här.


I min bok har jag även dessa två listorna som kanske inte är lika vanliga att ha och därför är dem inte inkluderade i den stora filen. Men om du vill ha dessa också så finns de att ladda ner här.
Julfilmslistan började jag med för två år sedan för att hålla koll på vilka filmer och julkalendrar jag vill hinna se innan julens slut, och det brukar bli en del. Och julbloggslistan har kanske mina kära julbloggskollegor användning utav :)

Brukar du skriva listor inför julen?
8 sep. 2015

Längtar, längtar inte


Med inspiration från Bittes jul kommer nu en lista med julrelaterade saker som jag längtar efter samt några punkter med saker som jag inte längtar så mycket efter.Jag längtar efter/ till...
 • Första snöfallet.
 • Att börja kolla på julfilmer.
 • Att få gå på julmarknad.
 • Julpysslet.
 • Tända ljus.
 • Att få julpynta.
 • Första advent.
 • Att komma igång med julbaket.
 • Julkalendern.
 • Skyltsöndag.
 • Att få klä granen.
 • Julmaten.
 • Uppesittarkvällen.
 • Julafton!
 • Nyårsafton.

Jag längtar inte efter/ till...
 • Snöslask.
 • För mycket minusgrader (tillräckligt för att snön ska ligga kvar).
 • Is och halka.
 • Julens slut!


Vad längtar du efter?
6 sep. 2015

SnöglobstågJag har seriöst hittat de finaste snögloberna någonsin!eBay kan man klicka hem dessa fina tågvagnar och lok med snöglober på. Det kostar dock en del men jag funderar på om jag ska göra en chansning och unna mig loket i år och sedan en vagn nästa år och så vidare, och hoppas på att de finns kvar ett tag. För visst är det fint!

Jag skulle känna mig relativt nöjd om jag i alla fall fick ihop loket och den första vagnen, "Deck the Halls", för loket känns lite som ett måste och globen med den stora fina granen är min absoluta favorit!

Detta tåget hittar du lättast genom att söka på "Wonderland Express Snow Globe Train".
För Disney-älskare måste jag även tips om detta tåget!
3 sep. 2015

En julhälsning från mobilen


Förra julen fick jag en ny mobiltelefon av tomten. Materiellycka på hög nivå. Och jag har sedan dess samlat på mig ett antal nya mobilskal. Mitt senaste tillskott blev ett skal till julen, men inte riktigt i det utförandet som jag först tänkt mig.

Jag har haft jättesvårt att hitta ett skal där jag gillar både färgerna och motivet och så att det inte skär sig mot den lila baksidan. Att köpa ett skal i lila hade jag inte ens tänkt tanken på att göra, jag var inställd på rött. Rött och lila funkar enligt min åsikt men de övriga färgerna i motivet fungerade inte alls. Till sist hittade jag skalet ovan, i lila och turkost. Jag bestämde mig för att testa det. Budskapet är perfekt, motivet är mysigt och färgerna matchar. Äntligen! Nu är jag nöjd och min mobil är redo att fira jul :)

"Dekorerar" du din mobiltelefon till jul?
2 sep. 2015

Quiz: Julkalendrar i SVTTesta dina kunskaper om SVT:s julkalendrar. Jag fick 10 av 12 rätt - hur många fick du?

1 sep. 2015

Hösten och den årliga förkylningen


Hösten är här och vid den här tiden på året (övergångsperioden från sommar till höst när man fortsätter att ha balkongdörren på glänt även under natten) brukar jag åka på en förkylning, och i år är inget undantag. Med en öm och svullen hals sitter jag här hemma i mina duntofflor med ett riktigt höstligt väder utanför och värmer mig med att besöka massa mysiga julbloggar. Idag blir en lugn hemmadag. Jag ska redigera lite bilder, göra mig lite varm choklad och kanske se på någon julkalender och bara mysa.

Vad gör du idag?